Saturday 29 November 2008

οι απώλειες του χεμώνα



...Βέβαια η ζωή συνεχίζεται και ευτυχώς υπάρχει η μέλισσα που την ομορφαίνει και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε όπως και η ίδια πρατει αιώνες τώρα, μαζί μ΄ αυτήν και ο μελισσοκόμος ο οποίος προσπαθεί ευγενικά να δαμάσει το αδάμαστο αυτό ον και να γευτεί τα θεσπέσια αγαθά του.
Έχοντας λοιπόν μια μικρή απουσία από το μελισσοκομείο αυτό το διάστημα σκεφτόμουν τις απώλειες που έχει κάθε χειμώνας σε μελίσσια. Τεράστιο κεφάλαιο στη μελισσοκομία το οποίο επηρεάζει και το κόστος παραγωγής. Στατιστικές λένε ότι το χειμώνα χάνεται περίπου το 10 με 15% σε μελίσσια στα μελισσοκομεία. Οι απώλειες αυτές αποδίδονται πιο πολύ στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πράγμα το οποίο θεωρώ υπερβολικό μιας και οι κλιματικές συνθήκες της χώρας μας (εκτός εξαιρέσεων) είναι ευνοϊκές άλλωστε ο χειμώνας δεν είναι και τόσο μακρύς πια, κι όμως χάνω και χανουμαι μελίσσια κάθε χρόνο και άμα βάλεις και τα αδύνατα που διαθέτουν μικρούς πληθυσμούς την άνοιξη τα οποία για να αναπτυχθούν χρειάζονται κόπο και τάισμα, φτάνεις δηλαδή να σκεφτείς καλύτερα να αγοράσω καινούρια.
Οι απώλειες του χειμώνα οφείλονται σε παράγοντες όπως η κακή προετοιμασία των μελισσών για διαχείμαση, σε λάθος χειρισμούς και βέβαια στις ασθένειες.
Βεβαίως και υπάρχει λύση και όσο μεγαλύτερη τήρηση των βασικών αρχών της μελισσοκομίας υπάρχει τόσο μικρότερες μπορούν να είναι οι απώλειες του χειμώνα.

3 comments:

İlhami Uyar said...

Dear Lambros,ı hope all wörld beekeepers minimum hives loss pass winter season.İf we dont make meintinance and take care will be inflation bees loss.Best wishes and greetings

skyrianbee said...

Hello Ilhami and thank you

μελονικος said...

Χρόνια πολλά
καλή χρονιά.