Tuesday 7 October 2008

από τα πεύκα στα ρείκια


Φτάνοντας στον Οκτώβριο και στην ολοκλήρωση της φετινής μελ/κης χρονιάς δεν υπάρχει πιο όμορφος επίλογος από την ανθοφορία του πιο σημαντικού μελισσοκομικού φυτού ίσως και δεν είναι άλλο από το ρείκι. Πέρυσι δεν μας είχε κάνει τη τιμή, αιτία η ξηρασία που είχαμε όλο το χρόνο, αντίθετα φέτος οι πλούσιες βροχές του Σεπτεμβρίου (είχε πολλά χρόνια να συμβεί αυτό στο νησί) έχουν δώσει την μεγάλης αξίας ανθοφορία του ρεικιού.


Το φθινοπωρινό ρείκι παράγει άφθονη γύρη και νέκταρ, η αλήθεια είναι ότι είναι ασταθής και ευαίσθητη ανθοφορία, χρειάζεται βροχές νωρίς το φθινόπωρο αλλά και την περίοδο που σχηματίζονται τα μπουμπούκια για να έχουμε ανθοφορία. Εχθρός του είναι οι ξεροί και θερμοί άνεμοι όπως επίσης οι βροχοπτώσεις στη διάρκεια της ανθοφορίας και οι δυο αυτές περιπτώσεις μπορεί να διακόψουν τη νεκταροέκριση.
Μεταφέροντας λοιπόν τα μελίσσια μου από το πεύκο το οποίο έδωσε και αυτό στο νησί φέτος μια καλή σοδειά, στα ρείκια και αν όλα πάνε καλά θα ανανεώσουν πληθυσμούς και θα συλλέξουν το εκλεκτότερο μέλι για διαχείμαση.
Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά με πολύ δουλειά στα μελίσσια ειλικρινά είχα χρόνια να νοιώσω τέτοια ικανοποίηση, σ' αυτό βοήθησαν πολύ τα πρωτοβρόχια τα οποία τα τελευταία χρόνια τα είχαμε ξεχάσει.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να μοσχοβολά παντού το ρείκι και να βουίζει το μελισσοκομείο.


7 comments:

Beekeeper said...

Καλώς τον! Καιρο ειχαμε να σε ακούσουμε. Πραγματικά σε πολλά μερη εχει βρεξει. Στη φωκίδα το τραγικό ειναι οτι ριχνει καθε μέρα και το πρωί το χώμα ειναι παλι στεγνό. Η γη διψάει τρομερά. Αλλα παλι καλα να λεμε.

Παντα καλα νεα να μας γράφεις :D

skyrianbee said...

Γεια σου Κώστα το ξέρω χάθηκα. Η γη διψά ακόμα συμφωνώ μαζί σου. Μακάρι να είναι συχνά τα καλά νέα.

witchofdaffodils said...

καλημέρα :)

το μέλι από ρείκι είναι το αγαπημένο μου, μου αρεσει η υπόπικρη επίγευσή του, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί. Μόνο όταν πάω στην Ανδρο βρίσκω.

Καλή ρεικομελοσοδειά εύχομαι :)

skyrianbee said...

Όντως witch οf daffodils είναι πολύ ωραίο μέλι και λένε ότι κάνει και πολύ καλό. Επειδή η ανθοφορία είναι ευαίσθητη δεν καταλήγει πάντα σε τρύγο, επίσης το μέλι από ρείκι είναι ότι καλύτερο για τη διαχείμαση των μελισσών γι αυτό και το πιο πολύ μέλι μένει στη κυψέλη.

beelovers said...

μακάρι να δουλέψει γιατι οι μέλισσες το έχουν πραγματική ανάγκη

skyrianbee said...

Και εγώ αυτό παρακαλάω να κρατήσει γιατί από Κυριακή δίνει 8 μποφόρ.

Arıcı 07 said...

PÜREN HARİKA AÇMIŞ.ANTALYADA AÇMADI.İYİ ÇALIŞMALAR KOLAY GELSİN.ARICI 07 Hayati İNAL ANTALYA